Τι είναι;

Εικαστική Θεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση της τέχνης (σχέδιο, ζωγραφική, κ.ά.) στα πλαίσια της σχέσης ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου, από άτομα που βιώνουν ψυχική ασθένεια, ψυχολογικό τραύμα, ή αποζητούν εσωτερική ανάπτυξη.Χρησιμοποιεί τα εικαστικά ως μέσο επικοινωνίας που διευκολύνει τη συναισθηματική έκφραση, σε συνδυασμό με την κλασική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, για να βελτιώσει τη συναισθηματική και διανοητική κατάσταση του ατόμου.

Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς ικανότητες στο σχέδιο ή τη ζωγραφική για να συμμετέχει στην Εικαστική Θεραπεία.
Η Τέχνη χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ ψυχοθεραπευτή και θεραπευόμενου.

Για ποιούς ενδείκνυται;

Η Εικαστική Θεραπεία είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες οι οποίοι αντιμετωπίζουν:

  • δυσκολίες στο σπίτι, στο σχολείο ή στη δουλειά
  • άγχος κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη
  • διατροφικές διαταραχές
  • προβλήματα αυτοπεποίθησης
  • μετα-τραυματικό στρες
  • μαθησιακές δυσκολίες ή/και υπερκινητικότητα

ή οι οποίοι θέλουν να εξερευνήσουν με δημιουργικό τρόπο τον εσωτερικό εαυτό τους και τον τρόπο ζωής τους.

Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Η Εικαστική Θεραπεία διευρύνει το δίαυλο επικοινωνίας θεραπευτή-θεραπευόμενου πέρα από το λεκτικό επίπεδο και διευκολύνει την έκφραση των συναισθημάτων μέσα από την τέχνη.Η αυτο-έκφραση μέσω της τέχνης, βοηθά στην επίλυση των εσωτερικών συγκρούσεων και προβλημάτων, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του ατόμου, του επιτρέπει να διαχειριστεί καλύτερα την συμπεριφορά του και να αποκτήσει αυτογνωσία

Ενδείκνυται ιδιαίτερα για παιδιά, εφήβους, και σε περιπτώσεις που το άτομο δεν είναι έτοιμο να επικοινωνήσει λεκτικά. Διευκολύνει την ανάκτηση της δημιουργικότητας που χάνεται στον συγχρονο τρόπο ζωής.

Θεραπείες

Δείτε πληροφορίες για τις θεραπείες που προσφέρονται.

Ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον ψυχοθεραπευτή και τον θεραπευόμενο έτσι ώστε ο τελευταίος

  • να ζήσει υγιέστερα, εστιάζοντας σε κοινωνικά, μορφωτικά και επαγγελματικά θέματα,
  • να αναπτύξει δεξιότητες για καλύτερη οργάνωση της ζωής του/της,
  • να κατανοήσει τα συναισθήματά του/της, και
  • να βελτιώσει την συμπεριφορά του/της

Διαβάστε περισσότερα...

Εικαστική Θεραπεία είναι η θεραπευτική χρήση της τέχνης (σχέδιο, ζωγραφική, κ.ά.) στα πλαίσια της σχέσης ψυχοθεραπευτή-θεραπευόμενου, από άτομα που βιώνουν ψυχική ασθένεια, ψυχολογικό τραύμα, ή αποζητούν εσωτερική ανάπτυξη. Χρησιμοποιεί τα εικαστικά ως μέσο επικοινωνίας που διευκολύνει τη συναισθηματική έκφραση, σε συνδυασμό με την κλασική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, για να βελτιώσει τη συναισθηματική και διανοητική κατάσταση του ατόμου.

Διαβάστε περισσότερα...

Στη μέθοδο Sandplay, ο θεραπευόμενος δημιουργεί αναπαραστάσεις σε ένα δοχείο με άμμο, χρησιμοποιώντας μινιατούρες τις οποίες επιλέγει ο ίδιος από μια εκτενή συλλογή και τις τοποθετεί ελεύθερα, αλλά και την ίδια την άμμο. Η διαδικασία αυτή γίνεται σιωπηλά, παρουσία του θεραπευτή ο οποίος παρατηρεί χωρίς σχόλια ή καθοδήγηση. Οι μινιατούρες δρουν ως σύμβολα ή αρχέτυπα, από τα οποία ο/η θεραπευόμενος/η έχει την ευχέρεια να επιλέξει, και σχηματίζουν ένα είδος «αλφάβητου» μέσω του οποίου αυτός/ή καλείται να εκφραστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίες